Droger på festivalerna

I Skandinavien överlag har myndigheter och folket som bor här en helt annan syn på droger än vad exempelvis Nederländerna har. Att bara skriva en artikel som vi kommer göra här hör inte till vanligheterna i Sverige, men kanske borde det? Är tillvägagångssättet i Nederländerna att informera och hjälpa bättre eller sämre än det vi har i Skandinavien, där det knappt pratas om det, tystas ner och ses ner på de som gör det? Vi har inte svaren på vad som är rätt och fel, men Coretours har alltid varit öppna mot våra resenärer att vi hellre vill att de ska våga komma till oss om de mår dåligt så att vi kan hjälpa dem, än att något ska hända för att de inte vågade be om hjälp.

First Aid på evenemangen är fantastiska människor med enormt stor kunskap och förståelse, vilket är så otroligt viktigt för att besökare ska känna sig trygga med att gå dit. Vi vet att det förekommer droger på festivalerna, likväl som att det förekommer på nattklubben eller på andra ställen där folk samlas för festligheter. Att hytta med fingret och säga att det där får ni inte göra, det är inte upp till oss. Vi kommer se till att resan går bra och att alla känner sig trygga och nöjda. Lagarna gäller på festivalerna och bussarna precis som på alla andra ställen, sedan är det upp till var och en att ta eget ansvar för sig själv.

I Nederländerna finns det ideella föreningar som jobbar med att förmedla kunskap om droger. De som jobbar med detta är ungdomar som är där svara på och frågor om användning och annat relaterat till ämnet. De är inte där för att fördöma narkotikamissbruk utan för att göra en riskminskning för de som väljer att bruka. Deras motto är “Tänk själv, bry dig om andra”. Unity finns representerade på flera festivaler (i sommar tex Intents, Defqon, Dominator, Decibel och Mysteryland) där de erbjuder besökarna komma och prata med dem, få information och till och med få sina droger testade för att se så att det inte är något ämne i dem som inte borde vara där. Unity jobbar även med Celebrate Safe som är en plattform som jobbar för att besökarna på en festival ska festa smart. Vi rekommenderar alla att läsa igenom och följa deras riktlinjer som du kan läsa nedan.


???? Använda alkohol eller droger görs aldrig utan en viss risk

Självklart ska du vara fri att kunna njuta av livet, men tänk på vad du gör med din kropp och ha en förnuftig inställning till de droger du tar. Håll koll på hur mycket du tar och hur din kropp svarar på det, oavsett om det gäller droger eller alkohol. När allt kommer omkring är använding av droger aldrig helt utan risk, och alla droger har olika effekter. Riskfyllda situationer kan uppstå beroende på vad du tar, var du tar det, hur mycket du tar och hur din kropp svarar på vad du tar. Vissa blir berusade efter bara tre öl, medan vissa kan dricka tio öl innan de känner sig berusade. Därför är det viktigt att du följer din egna kropp och är medveten om vad du tar. Läs på information om det du ska ta och tro inte på allt som folk har berättat för dig. Festa hårt kan vara kul, men tänk på vad du gör. De bästa kvällarna är de när allt känns precis rätt. Det är absolut inga problem att uppnå den känslan även utan droger och alkohol.

Glöm inte heller att hard drugs är olagligt i Nederländerna och inne på evenemangen är det nolltolerans för all narkotika. För att läsa på mer information om droger, dess risker och annan information, se Unitys hemsida.
Hip bag


???? Jag älskar mina öron

Att festa utan musik är lite som att dricka en kolsyrad dryck utan bubblor. Men att bli döv, eller kanske ännu värre, ha en ringande ton konstant i dina öron är även ett mycket sorgligt minne att ha från en fest. Tänk på dina öron, glöm inte att alltid ha öronproppar. Vi förstår helt att du vill känna av basen och musiken ordentligt, men att sedan dansa precis framför högtalarna på ett event är en mycket dålig idé – även om du har öronproppar. Oftast finns dessa att köpa på festivalerna också.


???? Tänk själv och bry dig om andra

När eventet är bra så blir publiken ett med varandra. Det är en atmosfär av samhörighet, alla är där och delar en speciell upplevelse tillsammans. Ta hand om dina vänner, men även de andra runt omkring dig, så att alla kan få njuta av festen. Lämna aldrig dina vänner, särskilt om du vet att de har tagit något. Det är generellt väldigt bra att komma överens om en mötesplats där ni träffas ifall ni skulle komma bort från varandra. Har du själv tagit något så var ärlig mot dina vänner och berätta detta. Försök aldrig att övertala andra att ta något och låt inte andra pusha dig till att ta. Gör inget som kan förstöra din festivalupplevelse utan var dig själv och följ dina instinkter. Alla stora event är försedda med första hjälpen-bås och du kan gå bort och få hjälp när som helst under eventet, även om det så bara är ett plåster du behöver. Bara se till att vara trevlig mot personalen och har du tagit något och mår dåligt så var alltid ärlig mot dem. Kom ihåg att de är där för att hjälpa dig.

Bry dig om andra

???? Glöm inte bort att äta och sova

Du är ingen robot. Oavsett hur mycket du vill kunna vara igång på festen hela helgen kommer du inte kunna det. Ge dig själv möjligheten att vila för att kunna ladda dina batterier. Naturligtvis vill du fortsätta att dansa medan du har kul, men sova är inte helt dumt det heller, och din kropp behöver det. Så glöm inte att sova och förbered dig på nästa fest. Skäm bort dig själv med en trevlig frukost sen när du är uvilad, det kommer din kropp tacka dig för.

Var medveten om att när du festar och dansar så mycket kommer du torka ut kroppen ordentligt. Därför är det väldigt viktigt att du dricker vatten, men att dricka för mycket vatten är lika dåligt för kroppen som att dricka för lite. Drick inte mer än 2 glas vatten (ungefär en flaska) per timme (mer om det är riktigt varmt, som det var sommaren 2019). Ta en liten paus från dansandet ibland och passa på att äta en bit mat för att fylla på din energinivå. Salt är väldigt bra att få i sig.
Tjejer med festivalmat

✅ Var ansvarsfull

Ta hand om dig själv. Bestäm i förväg vad du ska göra, vilken tid du förväntar dig att lämna festen, hur du ska komma hem, om du vill ta något eller inte och se till att diskutera alla dessa saker med dina vänner. När det gäller alkohol och droger bör ditt mantra vara “less is more”. Det är bättre att ta en för lite än en för mycket. När du tar för mycket skulle du ju kunna känna dig dålig och förstöra hela festen. Det kan även förstöra hela eventet för de människor du är med. Så, självklart fira och ha kul, men tänk på vad du gör och gå inte utanför din egen comfort zone när det kommer till droger.
Kille på Defqon

???? Var förberedd på alla typer av väder

Välkommen till Nederländerna , ett land där du kan uppleva fyra årstider på en dag. Kolla alltid väderprognosen innan du åker till en festival och se till att du är väl förberedd. Bär kläder som inte är för varmt och inte för kallt. En bra idé är att bära lager på lager som du kan ta av efter behov. Bär inte kläder som är för trånga; din kropp måste kunna andas för att förhindra överhettning. Glöm inte heller att ta på solkräm! Om du ska åka på en flerdagarsfestival och campa så se till att ha varma kläder när du ska sova, gärna strumpor och en tröja. Om du går och lägger dig med alkohol i kroppen känner du annars inte när du blir kall och kommer istället kanske vakna upp med en rejäl förkylning.

????Glöm inte att ta det lugnt

Självklart är det kul med en fest som aldrig tar slut, men din kropp behöver pausa lite också. Om du befinner dig i en varm och fuktig arena kommer din kropp inte kunna bli av med sin egen värme och svett, vilket gör att du överhettas. Ta dig tiden att kyla ner dig då och då, sluta dansa för en liten stund. Det är det bästa sättet för att förhindra överhettning. Spendera med jämna mellanrum lite tid på en svalare plats. Om du börjar känna dig illamående, sluta dansa och hitta en lugn plats bort från mängden, eller hitta en första hjälpen. Passa på att sätta dig vid bänkarna som oftast är vid maten, ta lite att dricka och äta under pausen. Allt detta kommer göra att du kan fortsätta vara med på festen längre.
Ta det lugnt

???? Ha alltid säkert sex

Även om de flestas fokus på våra event är festen och det egentligen inte är ultimata stället att ragga på så händer det ibland att man hittar någon. Har du riktigt tur så  hittar du din livs kärlek – eller åtminstone kärlek för de närmaste timmarna – och du vill kanske ta med personen till ditt tält. Då skulle det vara riktigt synd om du någon vecka senare inser att du fått en könssjukdom på köpet.. Så, ta alltid kondomer med er och var inte rädda för att säga nej och låt inte någon övertala dig till något du inte vill. Om den andra personen verkligen vill ha dig så kommer den respektera dina gränser. Och glöm inte att det är långt ifrån töntigt att insistera på att ha säkert sex. Visst är sex lite roligare när du vet att du inte kommer att ångra dig efteråt?
Säkert sex

???? Första hjälpen-teamet är dina vänner

Känner du dig obekväm? Lite illamående? Eller ser du att någon av dina kompisar inte mår så bra? Tveka inte att hitta ett första hjälpen-team. Du kan kontakta dem för nästan vad som helst. Var absolut inte rädd för att du får problem om du söker hjälp, de kommer inte döma dig eller dina vänner utan är bara där för att hjälpa. Var alltid ärlig om vad du har tagit. Kom ihåg: första hjälpen kan inte hjälpa dig ordentligt om de inte vet all fakta. Så se till att du också berättar för dina vänner vad du tar. Du kommer inte att bli anmäld eller utkastad om du går till ett första hjälpen efter att ha tagit droger. Inte heller kommer personen som tar dig till ett första hjälpen-team.

Om du inte hittar en första hjälpen-bås eller om du känner att du inte kommer att kunna ta dig dit, be en säkerhetsvakt eller någon annan som arbetar på festivalen att ringa hjälp. Och om du vet att någon annan känner sig dålig, lämna aldrig dem själva. Naturligtvis kan du också gå till ett första hjälpen-team för att få en huvudvärkstablett, ett plåster eller bara ett glas vatten om du känner dig lite skakig. Allt du diskuterar vid en första hjälpen, och all behandling du får, förblir konfidentiell. Var trevlig mot de som är där, de är här för att hjälpa dig. De är dina vänner, men också professionella vårdgivare. Lita på deras professionella åsikter och visa dem respekten de förtjänar. De arbetar riktigt hårt för att hjälpa dig.

❌ Kör aldrig när du tagit droger eller druckit alkohol – du utgör fara både för dig själv och för andra

Cirka 250 personer dör och 3 400 personer skadas  i Nederländerna varje år på grund av alkoholrelaterade olyckor. Dessutom dör cirka 80 personer i trafikolyckor varje år på grund av narkotikamissbruk. Ungdomar, de som dricker mycket och människor som har tagit både alkohol och droger har en särskilt allvarlig risk att dö på vägen. Om du har druckit några drinkar eller tagit droger kommer du sannolikt att överskatta hur bra du kan köra. Du bör dock veta att du är en fara för dig själv och andra trafikanter. Så gör det inte, kör aldrig under påverkan. Var också medveten om en annan fara som ofta underskattas: trötthet. Det finns bara ett botemedel mot det efter festen och det är att sova. Energidrycker och andra stimulantia kommer inte att ha samma effekt på både kropp och sinne, även om du lurar din hjärna att tro det.

Med andra ord, se till att du kommer att kunna komma hem säkert. Gå aldrig in i en bil med någon som inte är nykter. Se till att ha en nykter förare, ring en taxi, hitta dig ett hotell, be en gravid flickvän att komma och hämta dig, eller ännu bättre, använd kollektivtrafiken (vi kan alltid rekommendera Coretours … ) Planera din resa hem i förväg. Om du bestämmer dig för att resa med bil, se till att utse en utsedd förare och påminn honom eller henne att hålla sig nykter. Och distrahera inte din förare när han eller hon är upptagen med att köra. Håll händerna ovanför säkerhetsbältet och se till att du kommer hem i ett stycke.
Tjej utanför bussen

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar om artikeln

Har du frågor eller något du vill diskutera?
Kommentera gärna :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *