Droger pÄ festivalerna

I Skandinavien överlag har myndigheter och folket som bor hĂ€r en helt annan syn pĂ„ droger Ă€n vad exempelvis NederlĂ€nderna har. Att bara skriva en artikel som vi kommer göra hĂ€r hör inte till vanligheterna i Sverige, men kanske borde det? Är tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet i NederlĂ€nderna att informera och hjĂ€lpa bĂ€ttre eller sĂ€mre Ă€n det vi har i Skandinavien, dĂ€r det knappt pratas om det, tystas ner och ses ner pĂ„ de som gör det? Vi har inte svaren pĂ„ vad som Ă€r rĂ€tt och fel, men Coretours har alltid varit öppna mot vĂ„ra resenĂ€rer att vi hellre vill att de ska vĂ„ga komma till oss om de mĂ„r dĂ„ligt sĂ„ att vi kan hjĂ€lpa dem, Ă€n att nĂ„got ska hĂ€nda för att de inte vĂ„gade be om hjĂ€lp.

First Aid pÄ evenemangen Àr fantastiska mÀnniskor med enormt stor kunskap och förstÄelse, vilket Àr sÄ otroligt viktigt för att besökare ska kÀnna sig trygga med att gÄ dit. Vi vet att det förekommer droger pÄ festivalerna, likvÀl som att det förekommer pÄ nattklubben eller pÄ andra stÀllen dÀr folk samlas för festligheter. Att hytta med fingret och sÀga att det dÀr fÄr ni inte göra, det Àr inte upp till oss. Vi kommer se till att resan gÄr bra och att alla kÀnner sig trygga och nöjda. Lagarna gÀller pÄ festivalerna och bussarna precis som pÄ alla andra stÀllen, sedan Àr det upp till var och en att ta eget ansvar för sig sjÀlv.

I NederlĂ€nderna finns det ideella föreningar som jobbar med att förmedla kunskap om droger. De som jobbar med detta Ă€r ungdomar som Ă€r dĂ€r svara pĂ„ och frĂ„gor om anvĂ€ndning och annat relaterat till Ă€mnet. De Ă€r inte dĂ€r för att fördöma narkotikamissbruk utan för att göra en riskminskning för de som vĂ€ljer att bruka. Deras motto Ă€r “TĂ€nk sjĂ€lv, bry dig om andra”. Unity finns representerade pĂ„ flera festivaler (i sommar tex Intents, Defqon, Dominator, Decibel och Mysteryland) dĂ€r de erbjuder besökarna komma och prata med dem, fĂ„ information och till och med fĂ„ sina droger testade för att se sĂ„ att det inte Ă€r nĂ„got Ă€mne i dem som inte borde vara dĂ€r. Unity jobbar Ă€ven med Celebrate Safe som Ă€r en plattform som jobbar för att besökarna pĂ„ en festival ska festa smart. Vi rekommenderar alla att lĂ€sa igenom och följa deras riktlinjer som du kan lĂ€sa nedan.


💊 AnvĂ€nda alkohol eller droger görs aldrig utan en viss risk

SjÀlvklart ska du vara fri att kunna njuta av livet, men tÀnk pÄ vad du gör med din kropp och ha en förnuftig instÀllning till de droger du tar. HÄll koll pÄ hur mycket du tar och hur din kropp svarar pÄ det, oavsett om det gÀller droger eller alkohol. NÀr allt kommer omkring Àr anvÀnding av droger aldrig helt utan risk, och alla droger har olika effekter. Riskfyllda situationer kan uppstÄ beroende pÄ vad du tar, var du tar det, hur mycket du tar och hur din kropp svarar pÄ vad du tar. Vissa blir berusade efter bara tre öl, medan vissa kan dricka tio öl innan de kÀnner sig berusade. DÀrför Àr det viktigt att du följer din egna kropp och Àr medveten om vad du tar. LÀs pÄ information om det du ska ta och tro inte pÄ allt som folk har berÀttat för dig. Festa hÄrt kan vara kul, men tÀnk pÄ vad du gör. De bÀsta kvÀllarna Àr de nÀr allt kÀnns precis rÀtt. Det Àr absolut inga problem att uppnÄ den kÀnslan Àven utan droger och alkohol.

Glöm inte heller att hard drugs Àr olagligt i NederlÀnderna och inne pÄ evenemangen Àr det nolltolerans för all narkotika. För att lÀsa pÄ mer information om droger, dess risker och annan information, se Unitys hemsida.
Hip bag


👂 Jag Ă€lskar mina öron

Att festa utan musik Ă€r lite som att dricka en kolsyrad dryck utan bubblor. Men att bli döv, eller kanske Ă€nnu vĂ€rre, ha en ringande ton konstant i dina öron Ă€r Ă€ven ett mycket sorgligt minne att ha frĂ„n en fest. TĂ€nk pĂ„ dina öron, glöm inte att alltid ha öronproppar. Vi förstĂ„r helt att du vill kĂ€nna av basen och musiken ordentligt, men att sedan dansa precis framför högtalarna pĂ„ ett event Ă€r en mycket dĂ„lig idĂ© – Ă€ven om du har öronproppar. Oftast finns dessa att köpa pĂ„ festivalerna ocksĂ„.


đŸ€ TĂ€nk sjĂ€lv och bry dig om andra

NÀr eventet Àr bra sÄ blir publiken ett med varandra. Det Àr en atmosfÀr av samhörighet, alla Àr dÀr och delar en speciell upplevelse tillsammans. Ta hand om dina vÀnner, men Àven de andra runt omkring dig, sÄ att alla kan fÄ njuta av festen. LÀmna aldrig dina vÀnner, sÀrskilt om du vet att de har tagit nÄgot. Det Àr generellt vÀldigt bra att komma överens om en mötesplats dÀr ni trÀffas ifall ni skulle komma bort frÄn varandra. Har du sjÀlv tagit nÄgot sÄ var Àrlig mot dina vÀnner och berÀtta detta. Försök aldrig att övertala andra att ta nÄgot och lÄt inte andra pusha dig till att ta. Gör inget som kan förstöra din festivalupplevelse utan var dig sjÀlv och följ dina instinkter. Alla stora event Àr försedda med första hjÀlpen-bÄs och du kan gÄ bort och fÄ hjÀlp nÀr som helst under eventet, Àven om det sÄ bara Àr ett plÄster du behöver. Bara se till att vara trevlig mot personalen och har du tagit nÄgot och mÄr dÄligt sÄ var alltid Àrlig mot dem. Kom ihÄg att de Àr dÀr för att hjÀlpa dig.

Bry dig om andra

😮 Glöm inte bort att Ă€ta och sova

Du Àr ingen robot. Oavsett hur mycket du vill kunna vara igÄng pÄ festen hela helgen kommer du inte kunna det. Ge dig sjÀlv möjligheten att vila för att kunna ladda dina batterier. Naturligtvis vill du fortsÀtta att dansa medan du har kul, men sova Àr inte helt dumt det heller, och din kropp behöver det. SÄ glöm inte att sova och förbered dig pÄ nÀsta fest. SkÀm bort dig sjÀlv med en trevlig frukost sen nÀr du Àr uvilad, det kommer din kropp tacka dig för.

Var medveten om att nÀr du festar och dansar sÄ mycket kommer du torka ut kroppen ordentligt. DÀrför Àr det vÀldigt viktigt att du dricker vatten, men att dricka för mycket vatten Àr lika dÄligt för kroppen som att dricka för lite. Drick inte mer Àn 2 glas vatten (ungefÀr en flaska) per timme (mer om det Àr riktigt varmt, som det var sommaren 2019). Ta en liten paus frÄn dansandet ibland och passa pÄ att Àta en bit mat för att fylla pÄ din energinivÄ. Salt Àr vÀldigt bra att fÄ i sig.
Tjejer med festivalmat

✅ Var ansvarsfull

Ta hand om dig sjĂ€lv. BestĂ€m i förvĂ€g vad du ska göra, vilken tid du förvĂ€ntar dig att lĂ€mna festen, hur du ska komma hem, om du vill ta nĂ„got eller inte och se till att diskutera alla dessa saker med dina vĂ€nner. NĂ€r det gĂ€ller alkohol och droger bör ditt mantra vara “less is more”. Det Ă€r bĂ€ttre att ta en för lite Ă€n en för mycket. NĂ€r du tar för mycket skulle du ju kunna kĂ€nna dig dĂ„lig och förstöra hela festen. Det kan Ă€ven förstöra hela eventet för de mĂ€nniskor du Ă€r med. SĂ„, sjĂ€lvklart fira och ha kul, men tĂ€nk pĂ„ vad du gör och gĂ„ inte utanför din egen comfort zone nĂ€r det kommer till droger.
Kille pÄ Defqon

🌩 Var förberedd pĂ„ alla typer av vĂ€der

VÀlkommen till NederlÀnderna , ett land dÀr du kan uppleva fyra Ärstider pÄ en dag. Kolla alltid vÀderprognosen innan du Äker till en festival och se till att du Àr vÀl förberedd. BÀr klÀder som inte Àr för varmt och inte för kallt. En bra idé Àr att bÀra lager pÄ lager som du kan ta av efter behov. BÀr inte klÀder som Àr för trÄnga; din kropp mÄste kunna andas för att förhindra överhettning. Glöm inte heller att ta pÄ solkrÀm! Om du ska Äka pÄ en flerdagarsfestival och campa sÄ se till att ha varma klÀder nÀr du ska sova, gÀrna strumpor och en tröja. Om du gÄr och lÀgger dig med alkohol i kroppen kÀnner du annars inte nÀr du blir kall och kommer istÀllet kanske vakna upp med en rejÀl förkylning.

🌡Glöm inte att ta det lugnt

SjÀlvklart Àr det kul med en fest som aldrig tar slut, men din kropp behöver pausa lite ocksÄ. Om du befinner dig i en varm och fuktig arena kommer din kropp inte kunna bli av med sin egen vÀrme och svett, vilket gör att du överhettas. Ta dig tiden att kyla ner dig dÄ och dÄ, sluta dansa för en liten stund. Det Àr det bÀsta sÀttet för att förhindra överhettning. Spendera med jÀmna mellanrum lite tid pÄ en svalare plats. Om du börjar kÀnna dig illamÄende, sluta dansa och hitta en lugn plats bort frÄn mÀngden, eller hitta en första hjÀlpen. Passa pÄ att sÀtta dig vid bÀnkarna som oftast Àr vid maten, ta lite att dricka och Àta under pausen. Allt detta kommer göra att du kan fortsÀtta vara med pÄ festen lÀngre.
Ta det lugnt

🍆 Ha alltid sĂ€kert sex

Även om de flestas fokus pĂ„ vĂ„ra event Ă€r festen och det egentligen inte Ă€r ultimata stĂ€llet att ragga pĂ„ sĂ„ hĂ€nder det ibland att man hittar nĂ„gon. Har du riktigt tur sÄ  hittar du din livs kĂ€rlek – eller Ă„tminstone kĂ€rlek för de nĂ€rmaste timmarna – och du vill kanske ta med personen till ditt tĂ€lt. DĂ„ skulle det vara riktigt synd om du nĂ„gon vecka senare inser att du fĂ„tt en könssjukdom pĂ„ köpet.. SĂ„, ta alltid kondomer med er och var inte rĂ€dda för att sĂ€ga nej och lĂ„t inte nĂ„gon övertala dig till nĂ„got du inte vill. Om den andra personen verkligen vill ha dig sĂ„ kommer den respektera dina grĂ€nser. Och glöm inte att det Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n töntigt att insistera pĂ„ att ha sĂ€kert sex. Visst Ă€r sex lite roligare nĂ€r du vet att du inte kommer att Ă„ngra dig efterĂ„t?
SĂ€kert sex

🚑 Första hjĂ€lpen-teamet Ă€r dina vĂ€nner

KÀnner du dig obekvÀm? Lite illamÄende? Eller ser du att nÄgon av dina kompisar inte mÄr sÄ bra? Tveka inte att hitta ett första hjÀlpen-team. Du kan kontakta dem för nÀstan vad som helst. Var absolut inte rÀdd för att du fÄr problem om du söker hjÀlp, de kommer inte döma dig eller dina vÀnner utan Àr bara dÀr för att hjÀlpa. Var alltid Àrlig om vad du har tagit. Kom ihÄg: första hjÀlpen kan inte hjÀlpa dig ordentligt om de inte vet all fakta. SÄ se till att du ocksÄ berÀttar för dina vÀnner vad du tar. Du kommer inte att bli anmÀld eller utkastad om du gÄr till ett första hjÀlpen efter att ha tagit droger. Inte heller kommer personen som tar dig till ett första hjÀlpen-team.

Om du inte hittar en första hjÀlpen-bÄs eller om du kÀnner att du inte kommer att kunna ta dig dit, be en sÀkerhetsvakt eller nÄgon annan som arbetar pÄ festivalen att ringa hjÀlp. Och om du vet att nÄgon annan kÀnner sig dÄlig, lÀmna aldrig dem sjÀlva. Naturligtvis kan du ocksÄ gÄ till ett första hjÀlpen-team för att fÄ en huvudvÀrkstablett, ett plÄster eller bara ett glas vatten om du kÀnner dig lite skakig. Allt du diskuterar vid en första hjÀlpen, och all behandling du fÄr, förblir konfidentiell. Var trevlig mot de som Àr dÀr, de Àr hÀr för att hjÀlpa dig. De Àr dina vÀnner, men ocksÄ professionella vÄrdgivare. Lita pÄ deras professionella Äsikter och visa dem respekten de förtjÀnar. De arbetar riktigt hÄrt för att hjÀlpa dig.

❌ Kör aldrig nĂ€r du tagit droger eller druckit alkohol – du utgör fara bĂ„de för dig sjĂ€lv och för andra

Cirka 250 personer dör och 3 400 personer skadas  i NederlÀnderna varje Är pÄ grund av alkoholrelaterade olyckor. Dessutom dör cirka 80 personer i trafikolyckor varje Är pÄ grund av narkotikamissbruk. Ungdomar, de som dricker mycket och mÀnniskor som har tagit bÄde alkohol och droger har en sÀrskilt allvarlig risk att dö pÄ vÀgen. Om du har druckit nÄgra drinkar eller tagit droger kommer du sannolikt att överskatta hur bra du kan köra. Du bör dock veta att du Àr en fara för dig sjÀlv och andra trafikanter. SÄ gör det inte, kör aldrig under pÄverkan. Var ocksÄ medveten om en annan fara som ofta underskattas: trötthet. Det finns bara ett botemedel mot det efter festen och det Àr att sova. Energidrycker och andra stimulantia kommer inte att ha samma effekt pÄ bÄde kropp och sinne, Àven om du lurar din hjÀrna att tro det.

Med andra ord, se till att du kommer att kunna komma hem sĂ€kert. GĂ„ aldrig in i en bil med nĂ„gon som inte Ă€r nykter. Se till att ha en nykter förare, ring en taxi, hitta dig ett hotell, be en gravid flickvĂ€n att komma och hĂ€mta dig, eller Ă€nnu bĂ€ttre, anvĂ€nd kollektivtrafiken (vi kan alltid rekommendera Coretours … ) Planera din resa hem i förvĂ€g. Om du bestĂ€mmer dig för att resa med bil, se till att utse en utsedd förare och pĂ„minn honom eller henne att hĂ„lla sig nykter. Och distrahera inte din förare nĂ€r han eller hon Ă€r upptagen med att köra. HĂ„ll hĂ€nderna ovanför sĂ€kerhetsbĂ€ltet och se till att du kommer hem i ett stycke.
Tjej utanför bussen

 

0 Kommentarer

LĂ€mna en kommentar om artikeln

Har du frÄgor eller nÄgot du vill diskutera?
Kommentera gÀrna :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *