Vad är rave för något?

Vad är rave för något?

Vad är rave för något? Beroende på vem du frågar så kommer du att få många olika svar. Rave, eller så kallat rejv på svensk slang kännetecknas som en fest med elektronisk musik. Förutom musiken så är kännetecknen att det är mycket lampor, laser och scendesign inblandat. Rave har fått en negativ sammankoppling med våld, droger och fulla ungdomar med mera i media. Vi vill dock hävda, av egna erfarenheter (undertecknad har varit på över 120 rave i Europa och Sverige), att det ej går att festa på en tryggare plats. På rave är våld, skador och sexuella ofredanden extremt sällsynt. Folk kommer för ett gemensamt intresse – musiken.

När folk frågar “Vad är rave?” så brukar vi helt enkelt svara att det är en fantastisk plats där folk kommer för att känna gemenskap och lyssna på sin favoritmusik. Upplevelsen är av en helt annan nivå än andra musikgenrer då arrangörer ofta bryr sig om scendekoration, ljud och ljus, allt för att leverera en fantastisk helhetsupplevelse till besökarna.

Defqon1 camping rave

Var härstammar ravefesterna från?

De tidigaste ravefesterna började under 80-talet i England. Från England spreds sedan konceptet till USA och Europa. Det största fästet fick ravefesterna i Nederländerna. En relativt positiv samhällssyn och en extremt stor ungdomsrörelse gjorde att ravekulturen blev enormt stor. Tack vare detta är Nederländerna idag ledande inom event och festivaler med elektronisk musik. Nederländerna har även gett oss några av våra största artister inom EDM som Martin Garrix, Headhunterz, Angerfist, Armin van Buuren och Hardwell.

Defqon1 mainstage rave

Vad för musik spelas på ett rave?

Det finns ingen bestämd musikstil som rave står för. Vissa festivaler och event inriktar sig på en genre medans andra inriktar sig på ett brett spektrum. På Tomorrowland kan du höra allt från house till uptempo hardcore. På A State of Trance (ASOT) spelas allt från trance till hard trance. På Defqon.1 inriktar man sig på de hårdare musikstilarna som hardstyle till terrorcore.

Var arrangeras rave?

Trenden till var ett rave arrangerats har breddats och består sen många år tillbaka inte enbart av en industrilokal långt utanför samhällena. Rave arrangeras nu i arenor, skogar, vid sjöar och givetvis utomhus. I Nederländerna var det under 90-talet enbart inomhus som gällde. Trenden vände sedan på 2000-talet och nu är arrangörernas favorit utomhusfestivaler. Troligtvis för att man kan bredda koncepten mer, större ytor och förmedla en annan form av känsla än inomhus.

Hur ser ravekulturen ut i Sverige?

Inställningen till rave i Sverige är sett relativt till andra länder i Europa väldigt negativ. Det är och har alltid varit svårt för arrangörer att få tillstånd, Polisen har även gjort raider ett flertal gånger. Detta har snarare fått en motsatt effekt då så kallade stamp (fester utan tillstånd) poppar upp lite här och var och är väldigt välbesökta. Vid så kallade undergroundfester hålls alltså festerna på sluten plats utan myndigheternas vetskap. Detta har skapats utifrån hur rejvare blivit behandlade.

Istället för att samarbeta med arrangörer och ha god koll och uppsyn på vad som pågår vilket underlättar för eventuella utryckningar av ambulanser samt polisinsatser så väljer nu många arrangörer att istället hålla de slutet och gömt då det motarbetats hårt. Dock har det enligt vår åsikt lättat något de senare åren och Polisen är nu i vissa kommuner mer hjälpsamma.

Owl Festival är en av de få festivaler i Sverige som inriktar sig helt på Hardstyle- och Hardcore-musik.

Owl Festival

Hur ser framtiden ut?

Även ifall det blir allt tuffare regler för arrangörer för vart år som går så är vår upplevelse (som nänmt tidigare) att tillståndsmyndigheter försöker att samarbeta mer än detidigare gjort i Sverige. Givetvis kan skillnaderna och inställningen variera från kommun till kommun. En yngre generation som är uppvuxen med elektronisk musik befinner sig mer och mer på poster inom tillståndsmyndigheterna. Detta kan vara en av flera faktorer som gör att inställningen har blivit aningen lättsammare. Efter alla festivaler och event i andra länder som ej haft negativ syn visar även statistiken på få fall inom våld och sexualbrott.

Defqon Swedish guy

Men droger då, finns inte det?

Droger finns överallt i samhället och kommer förevigt att finnas kvar. Människans lust och nyfikenhet är en stor faktor. Oavsett om du besöker din lokala krog, lokala rave eller någon annan form av festplats så kommer det finnas människor som använder berusningsmedel, allt från alkohol till naroktikaklassade preparat.

Nederländerna är ett bra exempel på att festivaler och event ej utrotar mänskligheten. Ifall 10% av besökarna hade dött hade knappast de fått licens till att anordna en ny fest. I Sverige har man troligtvis haft svårt (som i många andra frågar) att separera moral och känslor med viktiga frågor. När moral och känslor styr direktiv och lagar och ej begrundas i vetenskapliga studier och pragmatik så får det förödande konsekvenser.

I ett fall i Australian så överraskade Polisen med droghundar vid festivalentrén. I ett försök att preventera drogkonsumtion så dog istället en kille som i panik och rädsla för att åka fast och svalde därmed sina droger och dog av överdos. Insatsen fick alltså en motsatt effekt.

Jag vill åka till ett rave

Coretours tillhandahåller resor till bland annat Tomorrowland, Qlimax, Defqon.1 och Intents för att nämna några. Coretours är officiell partner med ovannämnda arrangörer. Klicka på resor i menyn så ser du vilka festivaler och event vi kör till för tillfället.

Var kan jag läsa mer om rave?

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar om artikeln

Har du frågor eller något du vill diskutera?
Kommentera gärna :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *