Dj icon

Perfekt tillfälle att ta tag i det där som du alltid drömt om men kanske annars inte haft så mycket tid för. Har du varit sugen på att lära dig grunderna för att mixa, eller kanske du redan mixar på skoj hemma och vill börja visa upp din musik? Vi har samlat lite råd från olika artister och satt ihop till åtta tips på hur du startar.


1. Läs på


Kolla upp på Internet, det finns så otroligt många kurser, klipp och annat som ger dig insikt i vad som gäller. Sedan behöver du själv verkligen vara insatt i musiken, låtarna och fundera ut vad du gillar och vill göra.
Det finns sedan tre huvudplattformar du kan börja från.

Rekordbox:

En gratis programvara från Pioneers för musikhantering. Här kan du förbereda ditt bibliotek och exportera till USB eller spela direkt från bärbar dator med Rekordbox DJ. Kräver kompatibel hårdvara.

Serato DJ Pro: 

Inte bara är det någon av de mest populära DJ-programvarorna någonsin, utan Seratos nya Practice Mode låter dig DJ:a gratis utan någon hårdvara ansluten.

Traktor Pro:

Denna programvara stöder massor av fantastiska prestandafunktioner för EDM-DJs. Det kostar, men finns även en gratis demo tillgänglig.


Det finns såklart massor av andra alternativ också. Virtuell DJ påstås till exempel vara den mest nedladdade DJ-programvaran av alla. Den klarar den senaste DJ-tekniken samt stöds av ett enormt samhälle och det är helt gratis för hemmabruk.Virtuell DJ är också plug-and-play kompatibel med de flesta DJ-kontroller, kommer med massor av effekter och stöder till och med videomixning och karaoke. Andra bra alternativ kan vara exempelvis djay Pro, Mixxx och Mixvibes CrossDJ. Naturligtvis är det en fråga om att välja en DJ-plattform som passar dig och det du vill göra. Men med lite demoing (och lite YouTube-forskning) bör du kunna hitta den programvara som fungerar för dig.

Läs på och testa grunderna

Beatmatching:

Meningen med detta är att låta två låtar spela i samma tempo och fas (det vill säga låta beatet från båda låtar spela samtidigt). Du justerar tempot med pitch fader och jog wheel, pitch-bend knappen eller reglerar det manuellt när du ska justera fasen. Du kan välja att lära dig att göra detta manuellt eller köra med något som kallas för synkknapp, som gör detta åt dig. Huruvida du bör använda den eller inte är upp till dig att avgöra.

Phrasing:

Här lär du dig att mixa ihop två låtar tillsammans vid en viss punkt i låten så att det smälter samman bra.

Gain Control:

Detta är vad som står för volymjusteringen på bordet. Varje kanal har en förstärkningsknapp som gör att du kan justera nivån genom att titta på dina mätare på DJ-bordet. Utöver detta finns en så kallad crossfader som låter dig fadea mellan en kanal till en annan. Det finns dock en viktig allmän regel för alla DJ:s som ska spela – STAY OUT OF THE RED (undertecknad kan säga att detta är ett helvete att förklara för artisterna när de spelar på en festival). Om du behöver mer volym kan du istället öka den på förstärkaren eller högtalarsidan.

EQing:

Här hanterar du balansen på frekvenserna så att inte något ljud blir ”maskat”, det vill säga att ett ljud överlappar ett annat så att det ljudet försvinner. Exempelvis om en vocal blir överkörd av en screeth.

2. Köp ett bord

Kolla runt vad andra har valt, se över var bästa pris finns och sedan testa dig fram.  När denna artikel skrivs kan du köpa lektioner med tutorials av självaste Noisecontrollers. Det är ett helt perfekt sätt att starta, men då kan även ett bord vara bra att ha. Du kan börja DJ.a med hjälp av en laptop, men du kommer till slut vilja ha mer kontroll över din musik och då är det dags att kolla upp lite bord.  Tips på bord kan vara DJ Controller Setup eller CDJ Setup (dessa kan hittas lite överallt och är standard på nattklubbar osv över hela världen).

3. Välj ett namn

Det kan låta som en löjlig sak att göra så tidigt, men detta är ditt varumärke och det är viktigt att hålla fast vid ett namn som är bra. Tänk på att det ska gå att sökas på, det ska inte vara för vanligt, och kanske viktigast, det får inte vara upptaget. Välj med omsorg, kom ihåg alla de stackarna som valde löjliga namn till sin g-mail när de var små och får ångra sig bittert nu.
Artistbricka på Majpartaj

4. Få feedback

Börja lite enkelt med att be kompisar lyssna och låt de säga sin åsikt. Var inte rädd för att ta emot feedback från olika håll. Skicka till andra svenska artister och be dem komma med tips och råd. Ännu bättre om du får vara med när någon mer erfaren artist mixar och kan se hur den gör samt få lite idéer.

5. Bygg en portfolio

Har du redan mixat ett tag och börja känna dig säker på övergångar och var alla funktioner är så är det dags att göra mixar. Skapa ett konto på MixCloud och/eller SoundCloud med ditt artistnamn som användarnamn och lägg upp några mixar du har gjort så att folk kan lyssna.

6. Börja sprid din musik

Skicka musiken till dina vänner, ladda upp på din privata Facebook och skaffa olika sociala medier för din musik. Se till att göra det professionellt från början. Du behöver inte dela massa inlägg hela tiden, men lägg ner tid på det så att det ser bra ut. Ett snyggt professionellt foto som profilbild eller en egen logga gör mycket. Kommentera och håll dig aktiv på olika musikkonton och var inte rädd för att synas.

7. Skaffa kontakter

Gå på event (okej lite svårt i dessa tider, men ändå) och prata runt. Be folk som känner folk att presentera dig. Prata med arrangörer (så mycket bättre än att skicka mail till dem) och kolla om det finns möjlighet för att vara med i en stream, om de vill dela dina mixar eller annat. Håll dig uppdaterad inom scenen och se till att supporta andra också. Det är inte bara vad du som DJ levererar, utan även hur du är som person som tar dig framåt i de flesta fall.

Tips på några arrangörer i Skandinavien att kontakta/prata med:
F2D
Deztination
Mix and Dance
Dance 2 Beats
Monday Bar
F.I.F.O
Hardstyle DNA
Hard Events DK

SEFA at Owl Festival

8. Ge aldrig upp

Även om du blir nekad spelningar, någon mix som inte sprids så bra som du önskar eller det inte går så fort som du vill så ge aldrig upp. Kämpa, gör om och fortsätt växa som artist. Passionen är det viktigaste! Glöm inte heller att aldrig göra detta för någon annan. Det är för att du vill och för att du älskar det du gör som du ska göra det. Jämför dig inte för mycket med andra och känn dig inte tvingad att gå i deras fotsteg. Ta det i din egna takt och se till att du behåller drivet och kommer ihåg varför du gör detta och varför du startade.

Markooz på Owl Festival

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar om artikeln

Har du frågor eller något du vill diskutera?
Kommentera gärna :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *