Rave

Vi har nog alla fått frågan av släktingar, vänner som inte förstår grejen eller arbetskollegor som undrar varför vi åker på så många event, varför vi lägger så mycket tid, energi och pengar på det. Och vi har nog alla sagt att de kommer aldrig förstå förrän de själva får uppleva det. Har vi rätt?

Men hur skulle vi försöka beskriva vad det är som gör att just vår genre har gett oss en sån enorm gemenskap? Vad är det egentligen som gör att besökare kommer år efter år, från de nyfikna 16-åringarna med moppefjun som står längst fram på Reverze till de gamla silverrävarna som står längst bak på Tomorrowland med en öl i handen och bara njuter av livet? Tänk att Thunderdome startade redan 1992, och vi möter fortfarande artister och besökare som inte missat ett enda av deras event. Ibland kan det jämföras med de som är så otroligt trogna sin fotbollsklubb, som gått på nästan varenda hemmamatch sedan de var små och som älskar de andra supportarna och spelarna. Det är nog den bästa beskrivningen du kan ge till andra som själva inte upplevt det (även om det är så mycket mer än det.) Vi ska försöka beskriva vad det är som gör att VI fortfarande åker på dessa event år efter år. Kommentera gärna om du håller med eller om det är något annat som lockar just dig, det hade varit intressant att läsa.

Gemenskapen och människorna

Det är något med festival- och eventlivet som kopplar ihop människor. Du pratar med andra besökare som om ni varit vänner i flera år, för du vet att ni har en så stark gemensam nämnare. Det är en härlig stämning och alla är i sitt gladaste tillstånd. Det finns nog inte många event som någon har kommit hem från utan att ha skaffat sig nya bekanskaper. Åker du bussen dessutom är det nästintill omöjligt att inte lära känna fler på vägen. Du spenderar ändå ganska många timmar på en liten yta fullt med människor som har samma musikintresse som du har.
På eventen känns det säkert, fint och bra. Alla tar verkligen hand om alla och det smittar av sig på “nybörjarna” som sedan snappar upp och gör likadant själva. Det är fantastiskt.

Gruppfoto Defqon.1

Musiken och atmosfären

Vi har alla startat någonstans, även om det var du själv som hittade till musiken eller en vän som visade dig det så har passionen växt fram på olika sätt. Sen är det ju två totalt olika saker att lyssna på musiken hemma i hörlurar och på hemmafest eller att stå där framför scen med alla andra ravers, med showen, kvalitetshögtalare och stämningen. Det är så vår musik ska upplevas. Du ska stå där framför scenen, känna basen i bröstet och ha dina absolut bästa vänner vid din sida, omringade av tusentals andra som, liksom ni, älskar musiken ni hör. Du ska kunna njuta av lasershowen som går i perfekt takt med musiken och fötterna ska brinna av utmattning efter alla danssteg du tagit.

Om du vill få med dina vänner kan du hitta musiktips på Coretours Spotiftylista Nostalgi, där har vi flera låtar som ni har berättat att det var dessa som fick er att börja lyssna på hard dance musik.

Yellow Defqon.1

Lev i en bubbla och var dig själv

När du kliver in genom portarna in på ett event, eller precis när du blivit klar med visiteringen på en festival är det som om att de flesta kliver in i en bubbla. Du glömmer dina och världens problem och allt annat som finns utanför denna atmosfär. Detta är vår fristad, vårt andra hem – och kanske är det just därför som det känna extra hårt nu när vi inte kan få komma dit och gå in i den där bubblan. Troligtvis har alla människor någon plats, eller tillfälle där de kan koppla bort allt och bara vara, vissa gör det i gymmet, på hästryggen, när de läser en bok, när de spelar, mediterar eller vad det kan vara. För vissa av oss är det eventen som är vår frikoppling från omvärlden. Du har en natt, en dag eller kanske till och med en helg på dig att totalt koppla bort allt annat. Se till att njuta av varje sekund och gör det absolut bästa av det.

Det är en enorm frihet att vara på en plats där du inte blir dömd, kan klä dig hur du vill och – så länge du respekterar alla andra – kan du även vara hur du vill. Var precis den du vill vara, om så bara för en kväll.


Why do we rave?
For a short while, a few hours there are no problems
The floor becomes a paradise where everyone is welcome and no one is judged
We rave because it allows us to see the world the way it should be seen

Defqon.1 girl

0 Kommentarer

Lämna en kommentar om artikeln

Har du frågor eller något du vill diskutera?
Kommentera gärna :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *