Vilka åldersgränser förekommer på festivaler i Europa

Vilka åldersgränser förekommer på festivaler i Europa?

I Europa skiljer det sig mellan länder och arrangören om vilken åldersgräns som ska råda. Beroende på hur landets alkohollagar ser ut, ifall festivalen blir slutsåld etc påverkar utfallet.

Nederländerna

I Nederländerna så är åldersgränsen på majoriteten av evenemangen och festivalerna 18år. Det finns et fåtal evenemang som har åldersgränsen 16 eller 17år men dessa är numera ovanliga. Sedan Nederländerna ändrade åldersgränsen för att dricka alkohol från 16 till 18år så har eventet för 16år blivit färre.

Tyskland

I Tyskland så är åldersgränsen väldigt varierad. Det varierar mellan 16 till 18år på de flesta festivaler. Här är utbudet av festivaler från 16år avsevärt större än i Nederländerna. Tysklands alkohollag tillåter att man får dricka alkohol från 16årsålder (öl & vin) vilket innebär att många arrangörer sätter denna åldersgräns. Det är 18årsgräns på spritdrycker.

I Tyskland brukar även festivalpriserna på dryck och mat vara snäppet billigare än på de Nederländska festivalerna.

Belgien

I Belgien så varierar åldersgränsen mellan 16 och 18år precis som i Tyskland. Även här har en stor del av festivalerna 16årsgräns. Bland annat har Reverze 16årsgräns medans Tomorrowland har 17årsgräns (samma år du fyller 18år).

Alkohollagen tillåter precis som i Tyskland att man får vara 16år när man ska dricka öl eller vin. Sprit kräver att man har fyllt 18år.

Danmark

I Danmark så varierar åldersgränsen mellan 16 och 18år dock är den oftast 18år. I Danmark är det tillåtet att dricka öl och vin från 16årsålder. För att få köpa spritdrycker krävs det att du har fyllt 18år.

Sverige

Sveriges alkohollag är annorlunda gentemot andra länder. Givetvis vill vi alltid sticka ut och vara politiskt korrekta. För att få köpa alkohol från Systembolaget är det 20årsgräns som gäller medans festivaler och restauranger där området är inhägnat och drycken tänkt att konsumeras där 18årsgräns.

Exempel på HDM festivaler som hyser 18årsgräns i Sverige är Hardbeach och Owl Festival.

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar om artikeln

Har du frågor eller något du vill diskutera?
Kommentera gärna :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.