Känner du också ibland att vi har varit så många gånger i vårt älskade Nederländerna, men trots detta ännu inte lärt oss språket? Det är rätt illa, faktiskt, och dags att ta tag i detta.

Egentligen är holländska det språk som talas i provinserna Sydholland och Nordholland, medan nederländska är det språk som talas i hela Nederländerna, delar av Belgien samt i deras kolonier. Dock är det mestadels i dessa provinser som vi befinner oss när vi är på event, så vi kommer kalla det holländska. För att starta med att förstå hur intressant holländskan kan vara så är två exempel på grammatiskt fullt gångbara ord: randjongerenhangplekkenbeleidsambtenarensalarisbesprekingsafspraken (ungdomshaksriktlinjebestämmande tjänstemannalöneavtal) och hottentottententententoonstellingsmakersopleidingsprogramma (hottentottstältsutställningsmakarläroplansprogram). Alltid bra att kunna.

Grundfraser

Vi börjar lite enkelt med artighetsfraser och vanliga ord som kan komma till användning på raststopp, i köer, på hotell eller var ni nu kan råka på en holländare.

God morgon – Goedemorgen
God natt – Goedenacht

Snälla – Alstublieft
Tack så mycket – Dank je wel
Hur mår du – Hoe gaat het met jou?
Var ligger toaletten? –  Waar is de WC?
Trevligt att träffas – Aangenaam (kennis te maken)
Grattis – Gefeliciteerd
Vänner påväg till Intents


Perfekt att kunna på festen

För att starta festen på eventet är det bäst att sticka fram till baren och beställa öl. Med hög musik och ringrostig engelska kan det ibland vara svårt för barpersonalen att höra oss, då är det enklare att använda deras egna språk. Säg Twee biertjes, alstublieft och du får (förhoppningsvis) två öl. När du sedan fått dessa är det bara att räcka över den ena till din nya holländske kompis och säga Proost (Skål). Vill ni höra uttalen på några bra fraser att kunna till nästa festival så lyssna på tjejerna här som förbereder inför Intents.Camping på Defqon

 

De kommer bli så stolta

Tror att du också känner igen att det kommit fram någon och kraxat på holländska i örat på dig någon gång under eventen. Om du då klämmer ur dig Ik kom uit Zweden (Jag kommer från Sverige) kommer de troligtvis bli eld och lågor, samtidigt som de tycker du är lite dum i huvudet som åkt så långt för en fest. Då är det bara att rycka på axlarna och säga frasen som kommer få holländarna att svämma över av stolthet: Ik hou van Holland (Jag älskar Holland). Kan kanske hända att du blir lite extra kärleksfull när ni står där och kollar endshowen tillsammans, då funkar alltid Ik hou van je (Jag älskar dig).
Kille på DefqonRagga på holländska?

Vad är den finaste komplimang en rejvare kan få? Komplimanger om sin dans eller musiken, såklart. Så knacka första snygga holländare på axeln (inte mitt i droppet, för guds skull) och säg det bästa du kan säga: Het is zo leuk om je te zien dansen. Je hakken heel goed (Det är så härligt att se dig dansa, du hakkar riktigt bra). Annars borde även lekker schatje till någon fungera. Går allt fint så långt så kan du alltid fråga Wil je naar mijn tent komen? (Vill du följa med till mitt tält?) när efterfesten är över.

Absolut bästa sättet att lära dig språket är att hänga med så mycket holländare som bara möjligt (ingen som klagar på det, eller hur?) och försök hänga med. Öva annars med vår absoluta favoritvideo på holländska, först med text sedan försök förstå den utan. Den kan ändå aldrig ses för många gånger.

Resenärer till Intents

0 Kommentarer

Lämna en kommentar om artikeln

Har du frågor eller något du vill diskutera?
Kommentera gärna :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *