Saker du inte ska göra på festival

Att ta seden dit du kommer har aldrig varit så viktig som på en festival. Det är mångas fristad att komma dit, därför är det viktigt att veta lite vett och etikett innan du åker. Nedan har du sju saker du inte bör göra när du är på en festival.

Bete dig inte illa i publiken

Detta kan vara ett av de vanligaste problemen när du besöker ett svenskt event. Publiken där har ännu inte lärt att bete sig. Det puttas, stampas på tårna, trängs förbi och spills drinkar, vilket gör att det inte blir en trevlig upplevelse att stå på dansgolvet om det är fullt. På hard dance-evenemang däremot är det en helt annan kultur ute i publiken. Du dansar på din plats och ser till att inte dansa in i andra. Kommer det någon och vill gå förbi så lägger den kanske en hand på axeln om den kommer bakifrån, så att du ska veta att den vill komma förbi. Kommer personen framifrån och du ser den så tar du ett kliv åt sidan för att göra plats. Svårare än så är det faktikst inte att få en bra stämning även när det är väldigt trångt. Så se till att vara den som beter sig rätt, och visa det tydligt så att det förhoppningsvis förs över till andra som börjar göra likadant.

Ska du själv promenera genom publiken (längst fram eller i mitten är inte bäst att stå..) så se till att försöka göra detta i någon paus i musiken, eller vid byte av artist. Plöjer du fram mitt under ett bra drop förstör det lite av upplevelsen för de andra. Visa respekt, le, be om ursäkt och gå försiktigt genom publikhavet.

När du väl kommit fram till din plats i publiken och står med dina vänner är det även viktigt att tänka på hur du beter dig mot dem. Känn av viben när det är okej att prata med dem. Mitt i ett drop? Var tyst och dansa. Ska du säga något så skrik inte rakt in i örat på dem. Ett bra tips är att hålla en hand framför din kompis öra samtidigt som du ska prata högt, då dånar det inte rakt in på den stackars trumhinnan. Annars är mobilen bra att skriva på om det är något viktigt du måste säga just då. Men som regel: dansgolvet är till för att du ska dansa, njuta av musiken och ta del av showen. Vill du ta det lite mer chill och småsnacka så är campingen, läktaren eller områdena för mat perfekta.

Defqon-1 2019

Dina vänner ska inte behöva ta hand om dig

Blir du för full förstör du inte bara hela festivalupplevelsen för dig, utan även för dina vänner, som finns där för dig och då också missar delar av sin festival. Stämningen går garanterat ner hos er alla och kvällen/dagen som skulle kunnat bli så bra är förstörd. Klart du ska ha kul, men ta hand om dig själv och tänk på andra. Dina kompisar kommer självklart vilja ta hand om dig om du mår dåligt, men det är din uppgift att göra vad du kan för att de inte ska behöva offra sin tid för att sitta med dig på campingen.

Couple holding

Ta inte ut dig helt första dagen

Denna punkt hör ihop med den ovan, men fortfarande värd att ha en egen rubrik. Du kommer vara otroligt taggad inför första dagen på festivalen, men tänk på att du ofta har 2-3 dagar till att kämpa vidare på. Kör inte på alldeles för hårt på bussen påväg ner eller första kvällen. Att missa hela nästa dags spelningar för att du ligger bakfull på campingen och inte orkar ta dig någonstans är väl ändå inte vad du bokade din biljett för. Ryck upp dig, ta en återställare och njut av festivalen ordentligt! Och stanna inte på campingen hela dagen, gå iväg på äventyr!

Sleeping at Defqon.1


Vänta inte på varandra hela tiden

Ofta på evenemang går det åt alldeles för många minuter att vänta på andra. Du vill så klart maximera din festivalupplevelse, så om ni är ett gäng som hänger ihop, försök att gå alla tillsammans till toaletterna när ni till exempel byter scen. Att gå en och en fungerar ibland, men det är alltid någon som inte hittar tillbaka till kompisgänget och de får stå och vänta eller leta efter den borttappade rejvaren. Det är oftast betydligt lättare att gå i lite mindre grupper, och försök att inte vara “fast” i endast en kompisgrupp. Du får en helt annan festivalupplevelse om du går med olika personer.

Girl Defqon.1


Åk inte dit med mål att ragga

Festivaler så som vi känner till dem är långt ifrån hur kroglivet ser ut. På evenemangen är du där för musiken och atmosfären. Åk inte med målet att hitta någon att ragga på, för det är inte huvudfokus på en sån plats. Att det sen däremot kan bli så att du finner någon som du känner rätt vibe med är fantastiskt. Men kom ihåg att inte ta för givet att alla som är trevliga mot dig vill något mer, för på festival är alla väldigt öppna och pratar runt med alla på ett sätt du kanske inte är van vid. Du kommer märka att de är närgångna, lyckliga och kramvänliga, men det behöver inte betyda mer än att de vill sprida glädje. Festivaler är en safe place – du rör ingen utan lov. Detta har gjort att både tjejer och killar även i regel visar mer hud på festival än vanligt, för att de äntligen kan och känner sig trygga. Det är otroligt ovanligt att tjejer blir sexuellt ofredade eller känner obehag på festivaler till följd av sin klädsel, och det är precis så vi alla vill att det ska få fortsätta vara.

Bustour girl

 

Inte glömma att dricka vatten

Sov, ät och drick vatten. Det är alldeles för många som glömmer bort att få i sig vätska, vilket gör att humöret och måendet blir betydligt sämre. Speciellt jobbigt är det om festivalen är så varm som de var 2019. Drick vatten och pytsa gärna i dig en resorb också.

Water at Defqon

 

Inte glömma att leva i nuet

Visst att det är kul att skicka iväg en Snapchat till vännerna där hemma för att de ska veta vad de missar, men filma för sjutton inte hela endshowen. Det kommer arrangörernas filmteam göra betydligt bättre. Ska du filma och fotografera något så gör det på vännerna och på dig själv, det är de minnena som är kul att ha efteråt, inte tjugo bilder och filmer på mainstage. Men försök även att koppla bort mobilen, ha den i fickan och njut av showen och festivallivet medan du väl är där.

Photoshoot

0 Kommentarer

Lämna en kommentar om artikeln

Har du frågor eller något du vill diskutera?
Kommentera gärna :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *